вівторок, 14 жовтня 2014 р.

Ярмарка на підтримку бійців АТО

       В суботу, 11 жовтня, в центрі міста відбувся ярмарок на підтримку бійців АТО. Проходив концерт, і по всій театральній площі розташовувались палатки, в яких підприємці продавали свою продукцію. Браслети, кульчики, українська символіка – лише маленька частина тих товарів, що пропонувались на ярмарці. Ось наприклад, жінка з Івано-Франківська, що продавала українську символіку разом із брелоками та іншими дрібними товарами – «Продукцію привозимо з рідного міста, приїжджаємо вже не вперше на подібну ярмарку. Деякі товари виготовляємо власними руками» – ділиться жінка.
      Схожі відповіді і в інших продавців. Увагу привертає чоловік в українському вбранні і в капелюсі, що сидить за прилавком, облаштованим в сільському стилі, на столі товари побутового вжитку: чай, різні трави, фігурні воскові свічки ручної роботи, невеличка бочечка з надписом «медовуха». Вдалось поспілкуватись з цим підприємцем і задати декілька запитань:

- Як вас звати, і звідки ви приїхали?
- Мене звати Сергій, приїхав із сім’єю з міста Борщів, Тернопільська область.

- Що пропонуєте покупцям?
- Пропоную медовуху, і вам раджу продегустувати. Натуральні інгредієнти, без додавання алкоголю. Якісна і справжня технологія.

- Скільки ви займаєтесь ремеслом виготовлення «медовухи»?
- Близько 15-ти років.

- Що вас надихнуло на початок такої діяльності?
- Життя так склалось (усміхається).

- Чи можете поділитись секретним рецептом вашої «медовухи», чи це є секрет?
- Секрет є секрет(усміхається). В першу чергу має бути хороший мед. Дотримання технології температурного режиму, вологості. Ну і сама технологія приготування.

- Скажіть, на цей ярмарок, що ви приїхали – це вперше для вас, чи ви вже брали участь у подібних заходах?
- Дуже часто в Тернополі. Тут ж недалеко. Теж по всій Україні. Фестивалі, ярмарки. Сорочинці, Крим.

- Що ви ще пропонуєте покупцям?
- Все для здоров’я, краси і довголіття. Все для того, аби жінка посміхалась і була щаслива.

- Бачу, у вас є вироби з воску… (різні фігурки ручної роботи)
- Чистий зелений віск, свічки з нього. Дуже потужна енергетика. Кожна свічка має своє призначення.

- А хто майструє ці вироби?
- Вся сім’я. Бавимось. Майстер-класи проводимо.

- Чи можливо таким заняттям заробляти собі на життя?
- Якщо маєте на увазі пасікою, – то так. Звичайно, через певні обставини, можуть виникати проблеми. Але так.

- Сергій, чи є у вас конкуренти?
- Якщо здорові – хай будуть (усміхається). Дуже багато просто копіюють. В нас є проблема. Багато продають, на бочці пише «медовуха», а насправді професійно медоварінням в Україні займається не більше 20 чоловік , які знають те що роблять, і роблять те, що знають. Горілка з медом – це дуже велике зло ,тому, що мед ховає властивості алкоголю.І можна легко перебрати. Виникає похмілля, забирає голову, ноги, сім’ї, і так далі. А ось ці напої – це є класична медовуха. Вино, зроблене з меду і води. Алкоголь не добавляється ні в якому виді. В середньому має 16-17 градусів. Це те, що пили наші діди, прадіди. Ну діди менше, більше прадіди. Тоді якраз була культура медоваріння. Без горілки, як такої. Це поняття було введене Мендєлєєвим вже пізніше.

- Тобто, ремесло виникло ще до відкриття горілки..
- Звичайно. Україна, Русь, торгували не тільки медом і воском, а в першу чергу медами питними. Як в казці – «мед, пиво пив». От це і є – мед, який п’ється. Викотили бочки з медом, і вони настоювались 20-40-50 років. Зараз робляться менше часу – 1.5-2 роки…

Станіслав Горохівський

Немає коментарів:

Дописати коментар